På vår gård finns det alla möjliga sorters djur!


Vi håller höns, får, hästar, kor, och grisar (och till familjen hör också några katter och hundar). Samtliga lantbruksdjur är gamla lantraser, det innebär att de är tåliga och klarar sig bäst på mat i form av rent gräs och spannmål. Vi vurmar för djurvälfärden och den biologiska mångfalden, och har som målsättning att göra vad vi kan för att hålla våra svenska fina marker öppna och betade på ett hållbart sätt. Vi tillämpar växelbete, det vill säga att vi låter de olika djurslagen beta efter varandra. Olika djur betar på olika sätt och det bidrar till att marken betas ned ordentligt, samtidigt som parasittrycket minskar och att vi därmed inte har behovet av att avmaska våra djur på samma sätt som man annars behöver göra.



Våra får
är av rasen Helsingefår

De kommer ursprungligen från Hälsingland och är ett så kallat skogsfår. Förr i tiden höll man dem "på skogen" för att beta, och de är fantastiskt duktiga på att beta ned sly! De är väldigt sällskapliga och sociala djur och kommer alltid fram för att hälsa och nafsa lite efter godsaker.


Ardennerpower!

På gården finns fem hästar, fyra ardenner och en lipizzaner. Arbetshästarna, det vill säga våra ardennerhästar, är navet i hela gården och anledningen till att vi en gång i tiden halkade in i lantbruket. De används året runt- i våra skogar att köra ut virke med, och till lantbruket när vi plöjer, harvar, kör gödsel och slår foder! De är våra mesta trotjänare och bästa kompisar.


Belted Galloway

.. är den ras som dominerar bland våra kor. Precis som övriga djur är det en härdig ras som hellre ligger utanför än i ligghallen på vintern. Det är en köttras som är känd för sin trevliga mentalitet och sitt fina marmorerade kött. Utöver det har vi också köpt två djur av rasen Rödkulla. En gammal svensk lantras även den, som förr användes för mjölkning och kött till husbehov. Vår ambition är att kunna mjölka framåt och vem vet, kanske också sälja överskottet av deras mjölk till er konsumenter!


Vi har ca åtta olika hönsraser på gården

Gemensamt för alla är att de är gamla härdiga lantraser, och att de är väldigt duktiga på att söka föda själva. De får gå helt fritt in och ut, och utöver den mat de själva hittar så ger vi dem blandat spannmål och mineraler som vi blandar för egen maskin. Inga konstiga tillsatser och inga prestationshöjande ämnen, bara glada höns och goda ägg!